Obeležava se Svetska nedelja dojenja

By | avgust 2, 2017

Svetska nedelja dojenja je globalna kampanja koja se obeležava u više od 170 zemalja sveta, čiji je cilj da stvori i podigne društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, ali i da obezbedi podršku dojenju i time unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta. Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 01. do 07. avgusta.

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, od 02. do 09. oktobra, po dvadesettreći put, pod sloganom „Podržimo dojenje.”

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2017. godine su:

  1. Informisanje – razumevanje značaja zajedničke akcije u okviru četiri tematske oblasti Ciljeva održivog razvoja.
  2. Prepoznavanje svoje uloge u aktivnostima i šta može da napravi razliku.
  3. Unapređenje saradnje i utvrđivanje oblasti od zajedničkog interesa.
  4. Podsticanje zajedničkog rada kako bi se postigli Ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Dojenje je vitalni deo održivog razvoja i značajna komponenta globalne akcije okončanja pothranjenosti. Veće stope isključivog i kontinuiranog dojenja mogu biti postignute samo saradnjom u svim sektorima i kroz sve generacije. Dojenje nije samo pitanje koje se tiče žena, niti isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost koju svi delimo. Podršku majkama koje doje moguće je obezbediti na različite načine. Tradicionalno, podršku pruža uža, ali i šira porodica. Potrebna je, međutim, podrška šire okoline, a pored zdravstvenih radnika i savetnika za dojenje i podrška prijatelja, kao i zajednice u celini.

Majčino mleko je potpuna i savršena hrana za novorođenče. Sastav majčinog mleka se automatski prilagođava individualnim potrebama deteta i pruža optimalan odnos hranljivih materija za pravilan rast i razvoj. Dokazano je da dojena deca ređe obolevaju od određenih bolesti, dojenje štiti dete od oštećenja vida, nepravilnog razvoja vilica i tvrdog nepca, značajno je ređa pojava karijesa.

Istraživanja pokazuju da dojena deca inteligentnija, imaju razvijenije govorne sposobnosti, društvenija su i emocionalno stabilnija.

Bebe koje se hrane majčinim mlekom ređe obolevaju od dijareje (proliva), infekcije sistema za varenje i sistema za disanje, nego bebe koje se hrane veštačkim mlekom.

Isključivo dojenje do šestog meseca života, kao i nastavak dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta doprinosi unapređenju i zaštiti zdravlja i majke i deteta.