Donacija sanitetskog vozila Domu zdravlja u Kuli

By | jun 6, 2018

Pokrajinska vlada je 05. juna 2018. godine  donirala nova sanitetska vozila za 21 ustanovu u Vojvodini. Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, uručio je ključeve novih „fijatovih“ kombija opremljenih najsavremenijom medicinskom opremom.

“Većina ovih vozila namenjena je manje razvijenim opštinama u cilju pristupačne, kvalitetne i ujednačene zdravstvene zaštite svih građana Vojvodine”, rekao je Mirović okupljenima na platou ispred zgrade Pokrajinske vlade i naglasio da vlada koju predvodi preduzima značajne mere u procesu potpunog reorganizovanja i unapređivanja zdravstvenog sistema u Vojvodini.

Direktor kulskog Doma zdravlja Žarko Ševin zahvalio je Pokrajini na podršci, ističući da je ta zdravstvena ustanova dobila i značajnu opštinsku pomoć.

“Opština Kula nam je izdvojila tri miliona dinara za nabavku novog sanitetskog vozila za transport pacijenata. Sad možemo da se pohvalimo da je naš vozni park sličan onima u zemljama EU”, naglašava Ševin.

Dr Žarko Ševin se zahvalio Pokrajini na podršci i istakao da Dom zdravlja sada ima respektabilan vozni park.

-Problem dotrajalosti vozila je zastupljen u svim zdravstvenim ustanovama, ali je naročito izražen u razuđenim opštinama kao što je naša. Samo na godišnjem nivou, vozilima Doma zdravlja se preveze 2000 pacijenata, ne računajući bolesnike na dijalizi, pri čemu svako vozilo službe hitne medicinske pomoći u proseku na godišnje nivou pređe 70. 000 km – kaže Ševin.

On je dodao da su nabavkom novog sanitetskog vozila značajno ojačani materijalno-tehnički kapaciteti Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Kuli. – Time je učinjen korak više kada je u pitanju kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, pre svega u domenu zbrinjavanja kritično obolelih i povređenih. Osim toga, na ovaj način je povećan stepen bezbednosti kako zdravstvenog osoblja tako i samih bolesnika. Ne treba zaboraviti na smanjenje troškova za tekuće održavanje i servisiranje voznog parka – izjavio je Ševin.