Primljeni prvi pacijenti u novi Dom zdravlja

By | novembar 21, 2018

U subotu, 17.novembra, otvoren je novi objekat specijalističkih službi Doma zdravlja u Kuli i kao što je tom prilikom najavljeno, u ponedeljak su primljeni prvi pacijenti. Tim povodom razgovarali smo sa lekarkom Ljiljanom Beronja, zamenicom direktora Doma zdravlja.

„Pa ja evo prva mogu da odahnem jer je juče zvanično počeo da radi novi specijalistički objekat. Mogu da kažem da sam srećna, da sam ponosna i zadovoljna. Srećna kao lekar koji radi u Domu zdravlja već više od 30 godina, te što je dočekan jedan ovakav objekat, a ponosna sam i kao zamenik direktora Doma zdravlja, koji je na neki posredan i neposredan način učestvovao u realizaciji ovog velikog projekta. Mi smo 2012. godine došli, dr Ševin kao direktor i ja kao zamenik direktora, stvarno imali strašan peh koji nije bio samo finansijske prirode. Mi smo osim toga imali jedan problem koji nije bio ništa manji, a to je da smo imali specijalistički objekat koji je pretio urušavanjem i mi smo na taj način morali da razmišljamo i donesemo jednu bolnu odluku, a to je da zatvorimo 2/3 te zgrade i da bukvalno te službe razmestimo u ovaj stari objekat. Naravno, tu je najviše trpela uprava koju smo prebacili u predsoblje, a ostale smo morali da raselimo u staru zgradu. Ginekologija je ostala u Crvenki. Kada smo 2016. godine krenuli u realizaciju ovog objekta. Malo ljudi je verovalo da ovako nešto može za tako kratko vreme da se uradi. Mi smo prevashodno jako zahvalni lokalnoj samoupravi, bez čije pomoći stvarno ne bi moglo ništa da počne. Zahvalni smo i pokrajinskoj i republičkoj vladi, koji su stvarno izdvojili ogromna sredstva za ovu zgradu“, rekla je dr Beronja.

Nova i stara zgrada objekta spojeni su pasarelom, a prema rečima zamenice direktora Doma zdravlja, ono što je važno, a tiče se i opšte službe i hitne pomoći, to je da su povezani dijagnostikom. Rentgen služba i laboratorijska služba takođe, bez koje objekat praktično ne može da funkcioniše.

Sve specijalističke službe biće pokrivene stručnim kadrom. Na otvaranju novog objekta, a u dogovoru sa predstavnicima pokrajinske i republičke vlade, dogovoreni su i dodatna oprema i novi sanitet, kao i nove specijalizacije.

„Ono što je meni kao čoveku i kao lekaru mnogo važno, to su nove specijalizacije, bez kojih ovaj objekat praktično ne bi mogao da funkcioniše. Obećane su specijalizacije iz pedijatrije, pošto nam je to goruće, iz oftalmologije i psihijatrije. Tako da se nadam da ćemo osim što smo dobili ovaj prelepi objekat, dobiti još neka dijagnostička sredstva i kvalitetan kadar“, ističe dr Beronja.