Примљени први пацијенти у нови Дом здравља

By | 21 новембра, 2018

У суботу, 17.новембра, отворен је нови објекат специјалистичких служби Дома здравља у Кули и као што је том приликом најављено, у понедељак су примљени први пацијенти. Тим поводом разговарали смо са лекарком Љиљаном Бероња, заменицом директора Дома здравља.

„Па ја ево прва могу да одахнем јер је јуче званично почео да ради нови специјалистички објекат. Могу да кажем да сам срећна, да сам поносна и задовољна. Срећна као лекар који ради у Дому здравља већ више од 30 година, те што је дочекан један овакав објекат, а поносна сам и као заменик директора Дома здравља, који је на неки посредан и непосредан начин учествовао у реализацији овог великог пројекта. Ми смо 2012. године дошли, др Шевин као директор и ја као заменик директора, стварно имали страшан пех који није био само финансијске природе. Ми смо осим тога имали један проблем који није био ништа мањи, а то је да смо имали специјалистички објекат који је претио урушавањем и ми смо на тај начин морали да размишљамо и донесемо једну болну одлуку, а то је да затворимо 2/3 те зграде и да буквално те службе разместимо у овај стари објекат. Наравно, ту је највише трпела управа коју смо пребацили у предсобље, а остале смо морали да раселимо у стару зграду. Гинекологија је остала у Црвенки. Када смо 2016. године кренули у реализацију овог објекта. Мало људи је веровало да овако нешто може за тако кратко време да се уради. Ми смо превасходно јако захвални локалној самоуправи, без чије помоћи стварно не би могло ништа да почне. Захвални смо и покрајинској и републичкој влади, који су стварно издвојили огромна средства за ову зграду“, рекла је др Бероња.

Нова и стара зграда објекта спојени су пасарелом, а према речима заменице директора Дома здравља, оно што је важно, а тиче се и опште службе и хитне помоћи, то је да су повезани дијагностиком. Рентген служба и лабораторијска служба такође, без које објекат практично не може да функционише.

Све специјалистичке службе биће покривене стручним кадром. На отварању новог објекта, а у договору са представницима покрајинске и републичке владе, договорени су и додатна опрема и нови санитет, као и нове специјализације.

„Оно што је мени као човеку и као лекару много важно, то су нове специјализације, без којих овај објекат практично не би могао да функционише. Обећане су специјализације из педијатрије, пошто нам је то горуће, из офталмологије и психијатрије. Тако да се надам да ћемо осим што смо добили овај прелепи објекат, добити још нека дијагностичка средства и квалитетан кадар“, истиче др Бероња.