MERE ZAŠTITE OD INFEKCIJE NOVIM KORONAVIRUSOM

By | mart 12, 2020

Korona virusi (CoV) su uzročnici od ranije poznati medicini koji izazivaju različita oboljenja, od blagih prehlada, do teških upala pluća .
Međutim,novi korona virus (nCoV) je potpuno novi soj virusa koji do sada nije identifikovan u ljudskoj populaciji. Prema gentskoj strukturi sličan je SARS-CoV.
U decembu 2019. god. u Kini su se pojavili prvi slučajevi upale pluća nepoznatog uzročnika , a 7. januara je potvrđeno da je novi koronavirus uzročnik oboljenja. Infekcija koronavirusom bože biti:
-bez simptoma
-sa blagim simptomima (povišena temperatura,malaksalost,kašalj ,kijavica,curenje nosa)
-sa teškim simptomima ( uz sve predhodno navedeno i otežano disanje zbog masivne upale pluća)
Inkubacija-je period od izlaganja virusu pa do pojave znakova bolesti .
Prosečana dužina inkuacije zabeležena u epidemiji u Kini je 7 dana (minimalna 2, a maksimalna 14 dana).
Oboljenje se širi obično posle bliskog kontakta sa inficiranom osobom, kapljicama, a moguć je i vazduh kao put prenošenja.

Kategorije stanovništva koje su pod posebnim rizikom od nastanka komplikacija infekcije novim koronavirusom su:
-stariji od 60 godina
-osobe oslabljenog imuniteta (na kortikosteroidnoj i imunosupresivnoj terapiji , citostatskoj terapiji)
-bolesnici sa hroničnim oboljenjima pluća (hronični bronhitis,bronhijalna astma) i srca
-dijabetičari
S obzirom na to da specifičnog leka niti vakcine kod infekcije novim koronavirusom nema , neophodno je pridržavati se sledećih mera zaštite :
• Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili sredstvima koja sadrže 70% alkohol.
• Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.
• Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.
• Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.
• Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite.
• Hiruršku masku koristite ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke.
• Često provetravajte prostorije u kojima boravite.
• Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi- sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja (npr. bioskopi, pozorišta, sportske manifestacije).
• Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.
• Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.
• Održavajte higijenu životnog prostora

-Ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo ) odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom) izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate i kašljete, nije potrebno da idete kod lekara u dom zdravlja ili bolnicu , već ipozovite telefonom epidemiologa Zavoda za javno zdravlje u Somboru od koga ćete dobiti uputstva o daljem postupku.
Kol centar za zapadno-bački okrug namenjen za građanstvo je 062/19-56-866 telefon i dostupan je od 07-22 sata.

Molim vas da u potpunosti postupate u skladu sa dobijenim uputstvima.